livinginswaziland.blogg.se

När det inte är svartvitt

Publicerad 2014-02-28 17:25:00 i Fotografier, Hur vi har det, Om Swaziland,

Det är verkligen lärorikt att vara här. Att vara några hundra mil ifrån det man tänker är normalt, fungerande och självklart. Här får vi nya perspektiv, nya synvinklar, andra normer och vi lever i system vi inte är vana vid. Man lär sig att saker och ting inte är så självklara och svart vita.

När en lärare på skolan pratade om att det nu är avgiftsfritt för skolbarn årskurs 1 tom 7 tänkte vi såklart att läraren såg det som något positivt. Så var inte fallet och hon pratade istället om att i ett land där inte staten fungerar, där det är diktatur och diktatorn inte ser till sin befolknings bästa, inte borde få ha så mycket att säga till om. Skolan får alldeles för lite pengar. De har inte råd att anställa lärare, renovera lokaler som man idag  inte kan använda, ha ett ordentligt bibliotek eller ge barnen mat. Skolan är inte tillåten att samla in pengar från barnen och istället står man med en ofungerande skola och inga av barnen får en utbildning.

Självklart är en avgiftsfri skola det man ska sträva mot och drömmen är väl att barn och ungdomar i Swaziland ska få gå från lågstadiet till universitet i en gratis och fungerande skola. Men vart ska man börja då saker och ting inte är så svart vitt som man till att börja med kanske tror?    

 

Lärare

Publicerad 2014-02-27 17:19:00 i Hur vi har det, Om Swaziland,

Som lärare ställs vi inför en del nya komplikationer. Hur förklarar man för en elev att man inte får slåss när man bor i en kultur där det är tillåtet att aga sina barn? 

Vi har en lärar handbok där vi kan läsa om vad vi bör gå igenom på lektionerna. Vi har nu gått igenom kroppens olika sinnen och ska gå in djupare på tänderna. Boken tipsar om att ta med en tandborste så att barnen kan se hur den ser ut, vi ska också ta med oss dom tre olika pinnarna som man kan använda som tandborste och i barnens böcker ser man hur man ska gå tillväga. Vi ska också uppmana barnen att någon gång gå till den mobila tandläkarstationen som ibland åker ut på landsbyggden och berätta om HIV-smittorisken om man delar tandborste om man har ett blödande tandkött. 

En annan lektion ska vi prata om hur man åker säkert i fordon. Att man inte ska hänga på utsidan på bussen eller att man ska sitta stilla när man åker på flaket på bilarna. Också här finns bra illustrationer i barnens böcker och tur är att det finns facit för vi har lite svårt att avgöra vad som anses vara säkert här.

 

Annorlunda och fantastiskt spännande! Tänk vad mycket nytt vi får lära oss!

In till Manzini

Publicerad 2014-02-25 21:20:00 i Hur vi har det, Videobloggar,

 
 
Vi har här tidagare skrivit om hur man åker buss här i Swazi. Idag åkte vi in till Manzini för att handla grejer till ett litet survival-kit som vi ska ge till kvinnor på bland annat den kliniken vi arbetar på. Den innehåller lite hygien artiklar, preventivmedel och och andra trevligheter som ska göra livet lite lättare för den som får en sån här påse!
 
 

Linda & Emmy

We are two girls from Sweden, Linda Thorén and Emmy Rommedahl. We are going a folk high-school in Mullsjö, where we have read about human rights, globalization and the conditions in the world today. We have a three months long foreign practice in Swaziland. This is our experiences in the country, welcome!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkivet

Prenumerera och dela