livinginswaziland.blogg.se

Måndag

Publicerad 2014-04-23 23:00:00 i Hur vi har det, Videobloggar,

Robben Island.

 Fängelset där Mandela och många politiska fångar satt under Apartheid tiden. Det var en oerhört stark upplevelse. Vår guide berättade om de stenbrott där många av de stora politiska fångarna stod och jobbade varje dag. Där började de med ett system som byggde på att du ska läras och lära ut, "teach one, learn one". Det gjorde jag att många kom därifrån med examen i flera yrken. I själva fängelset blev vi guidade av en föredetta fånge som berättade sina personliga upplevelser av sin vistelse där. Han berättade att de politiska fångarna varit noga med att inte bli kriminella i fängelset, att de gjorde allt gemensamt och delade allt. De såg till att fängelset förde dem samman så de arbetade tillsammans. Sedan kom självklart frågor om Mandela upp, det märktes att han blev lite trött på frågan. Han berättade att Mandela varit en av många fantastiska kämpar för ANC men att Mandela varit väldigt karismatisk och därför passat som ledare. Han berättade att i afrikansk kultur håller man inte på med samma idoldyrkan som det blivit kring Mandela, utan det är mer västvärldens om skapat den bildena v honom. Men det som gjorde störst intryck på oss var att försoningen börjat redan där på fängelset, det var föredetta fångar och föredetta fångvaktare som nu jobbade tillsammans där. Det satte storst intryck på oss och fick oss verkligen att inse att det varit försoning och förlåtelse på riktigt. Annars har vi med många haft samtal med människor vi mött om Sydafrikas framtid. Många har dubbla känslor till ANC och sätter stort hopp till "the free born generation" som inte varit en del av apartheid och därför inte kommer rösta utefter historien. Sydafrika har en spännande framtid och en viktig roll att spela. Vi ber extra för att det ska gå bra med deras val nu i år.
På eftermiddagen promenerade vi runt i ett lite mer vintage/café/bar område runt Long Street, handlade second hand och åt chokladbakelser. På kvällen lagade vi mat på vårt hostel och hade en riktigt mysig kväll. 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Linda & Emmy

We are two girls from Sweden, Linda Thorén and Emmy Rommedahl. We are going a folk high-school in Mullsjö, where we have read about human rights, globalization and the conditions in the world today. We have a three months long foreign practice in Swaziland. This is our experiences in the country, welcome!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkivet

Prenumerera och dela